Faalangst - Mindtuning

Ontstaan van de psychologie

Sigmund Freud werd bekend als grondlegger van de psychoanalyse in de 19e eeuw. Hij werkte als zenuwarts en psychiater. Hij was nieuwsgierig naar het gedrag en de denkwijzen van mensen. Zijn theorieën bracht hij bij zijn patiënten in de praktijk. Omstreden is dat hij zelfs cocaïne als geneesmiddel voorschreef. Overigens na het eerst zelf gebruikt te hebben.

Een collega van hem, Carl Gustav Jung, ging twintig jaar later meer de diepte in. Hij had een andere benadering van psychologie en werd geroemd om zijn indeling van mensen in archetypen. Dit is een manier om gedrag zichtbaar te maken en te analyseren. Tot op de dag van vandaag wordt zijn denkwijze toegepast.

Een steekje los

Als er vroeger een steekje bij je los was, kon je niet zomaar aankloppen bij een arts. Van psychologie wist niemand nog iets. Ook waren er nog geen inrichtingen. Mensen werden bij hun familie thuis gehouden. In ernstige gevallen werden ze in een kamer opgesloten of aan de ketting gelegd. Schrijnende toestanden waren dat.

Begin 20e eeuw kwamen er dol- en gekkenhuizen. Mensen die ‘dol’ waren of ‘gevaarlijke gekken’ werden hier opgesloten. In Haarlem is sinds 2005 een museum voor de psychiatrie gevestigd. Je kunt hier meer te weten komen over de behandeling van gekte door de eeuwen heen. De naam van het museum is heel toepasselijk: ‘Het Dolhuys’.

Hedendaagse opvang

Het blijkt dat één op de vier mensen in zijn leven bij een psycholoog of psychiater komt. Daar vallen ook serieuze gevallen onder. Als je gevaarlijk gedrag vertoont, kun je onvrijwillig opgenomen worden in een psychiatrische inrichting. Ter bescherming van jezelf en anderen.

Onze samenleving is behoorlijk veranderd de afgelopen eeuw. Ook de psychologie is langzaam mee veranderd. Het leven was vroeger simpeler. De vrouw bleef thuis en kreeg kinderen. Zij had al haar tijd nodig om het huishouden te regelen. De man verdiende het geld voor zijn gezin. Meestal net genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Tegenwoordig bestaat het leven uit keuzes maken. En dat is lang niet altijd gemakkelijk.

Gevolgen van onze huidige maatschappij

Het moderne leven is dan wel luxer geworden maar ook ingewikkelder. We hebben meer geld te besteden maar wat doen we ermee? We moeten ook zoveel van onszelf: hard werken, studeren, verre reizen maken, cultureel bijblijven en gezond sporten. Soms wordt dat teveel. Veel mensen lopen in hun leven vast. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend:

  • Onvrede met je werk
  • Je bent gescheiden of hebt een slecht huwelijk
  • Je bent een slachtoffer van incest of geweld
  • Je hebt teveel verplichtingen

Hoe ga je om met tegenslagen en problemen? Wat gebeurt er als je de huidige maatschappij niet kunt bijbenen? Bij wie kun je psychologische hulp krijgen? Gelukkig is er veel aan te doen. Een aantal bekende methoden wordt op deze site besproken.

 

Meester over je gedachten

Boek: Meester over je gedachten
De manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
Vimeo icon
YouTube icon